Cha cha chaaa~

Standard

DSC_0005 copy
PoTD : Whitechapel library

I planned to go out and snap some pictures (and try HDR style haha) and get some ice cream but then the weather is pretty cloudy
no way I could get good shots 😦 AHHHHHH just when I can chill a bit this afternoon
I had my 4th paper yesterday, so yeah 3 more to go waheeee!
it’s going to be on the 19, 20, 21 THEN HABISSSS!! 😀

so yeah, I’ll try to stay away from goofing way too much
I had this conversation on my fb status, if interested, read on! hehe if not skip and go to the bottom part 😀

Me: best thing to do… SHUT DOWN now and NEVER touch the laptop unless exams over! *no way that can happen but then.. oh well shut down lalala~*

then my friend replied..

TJ: i have n idea…
why dont u give me ur user name n password n i do the same…
we both change the password so we wont be able to log on to facebook…
and if we try to find our password we would need the current password which we wont have loooooool
we should do that…

Me: noooooo i wont last!! haha

TJ: loooooooooooooooooool ur such a chicken it would be good 4 u anyway

haha makan tak kenyang, tido tak lena, mandi tak basah kot kalau Toshi is being taken away from me (including fb! tersuka those ridiculous quiz there! hehe)

anyway, this i wrote this post psl nak tunjuk my bubur chacha je haha
I masak bubur chacha today! 2nd time buat baru jadi! pasal dah mula boring

DSC_0130

last time i did, santan naik minyak (santan lame? psl tak kacau? haha either one since i’m so sure i guna api pelan je)
pfffffftttttttt

so just for my simpanan (or yours if berminat) how i made it since i usually buat bubur kacang je
bubur2 lain tak terer mengagak lagi haha

BUBUR CHACHA SUKA HATI

Ingredients:
– chacha sukat sesuka hati (let say for 2 person)
– 2 1/2 tablespoon of sugar (i’d say don’t go for brown sugar if you don’t want it to turn out to look like bubur kacang hehe) last time i used brown sugar; bak kata sis baik utk kesihatan~  hohoho tp rupa bubur tu tak cun la
– coconut milk sesuka hati (lagi byk lagi sedap~ but then sakit sendiri tanggung ye~ ngeee)

Steps:
– rebus chacha sampai lembut (jgn sampai lembik! haha ye2 je~)
– buang air rebusan tu, boh chacha tu kat mangkuk (kalau ade byk periuk xyah la hehe)
– masak santan (mak cakap santan bancuh la dengan air sejuk) guna api kecik cukup
– pastu boh gula (adjust suka hati, tawar tambah lagi gula – erk! byk betul gula! kencing manis kang!), kacau2 sampai rasa2 santan tu dah ok aka tak sakit perut makan hehehe
– boh chacha tunggu la 10-15 min
– pastu apa lagi, MAKAN LA!

nak boh sagu pun boleh aje
i didn’t put it in pasal tanak bubur jadi pekat hehe
tips: cikgu cakap, jgn boh terus sagu tu psl takut hancur aka pekat sgt bubur tu kang
so, boh dalam bekas, boh air panas, kasi dia kembang dulu sblm campur dalam bubur hohoho

bubur ape lagi ek yg best buat?
nak buat bubur gandum, gandum kat sini tak same ngan gandum kat msia
dia jenis yg… dad ckp belum diprocess or some sort
so dia takkan lembut haha

Advertisements

11 responses »

  1. bubur cha cha.. ingatkan ekau menari cha cha.. hehhehe

    kato Dr. Pakar den, tak leh makan bubur ni. high glucose huhhu.. it can send me to bed ridden for long long time…

    uwakkkkkk

  2. uits.. suka hati hang la dengan bubur cha cha tu. hoho.. nie nak komen pasal interior architecture picture yang you tangkap.. cantik giler okay! 🙂

    Hehehe.. Jap shot bubur cha cha tu pun cantik gak ehhehehe

    • hehehe bab2 mkn mmg slalu happy je 😀

      library tu mmg cantik haha
      psl used to be a church
      tu psl unique je dlm tu hehe

      tp.. sunyi sgt kot situ!
      time i amik gambar tu dok tgk2 kiri kanan takut i nnt kena tendang kluar psl buat bising HAHAHAHA

  3. Eh…kak tie tak pernah buat bubur cha cha laa….

    Biasa buat bubur nasi je, ekekekee……….. Nanti boleh order dari Adila, ek !! Mesti sedap punya !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s